A tej építőelemei

Kalcium

A tej optimális kalciumforrás. A tej és tejtermékek nagy mennyiségben tartalmaznak értékes ásványi kalciumot, amelyet a laktóz miatt a test különösen jól felszívhat. A kalcium a csontok és a fogak építőanyaga: biztosítja a szilárdságukat és a stabilitásukat, és az izmok, az idegek és a véralvadás szempontjából is fontos. A kalciumhiány hátráltatja az optimális csontszerkezet kialakulását, ezért az osteoporosis (csontritkulás) egyik fő oka.

Magnézium

A magnézium elengedhetetlen a csontok és a fogak kialakuláshoz, valamint az izmok és az idegek ingereinek továbbításához. Ezenkívül a magnézium ideális védőpajzs a stressz ellen: központi energiamenedzserként csökkenti a stresszhormonok aktivitását.

Fél liter tej elfogyaztása biztosítja
A kalcium napi szükségletének 60 % -át, a
magnézium napi szükségletének 15-20% -át
és a kálium napi szükségletének 35-70% -át

Jód és cink

A jód és a cink szintén nyomelemek, amelyek szükségletét a tej fedezi. Mindkét anyag fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, és így befolyásolják az anyagcserét. Miközben a jód a központi idegrendszer működését is szabályozza, a cink nélkülözhetetlen a sebgyógyuláshoz, a mentális teljesítményhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Fél liter tej elfogyaztása
biztosítja a napi jód szükségletének 8-9% -át
és  a cink napi szükségletének 20-29% át

Vitaminok

A tej nagyon fontos a vitamin-ellátás szempontjából. A tejben megtalálható vitaminok közé tartoznak például a zsírban oldódó A-vitamin, amely fontos a sejtek megújulásához és a látáshoz, a D-vitamin, amely elősegíti a kalciumbevitelt, valamint a B csoportba tartozó vitaminok, amelyek felelősek az izmok anyagcseréjéért, az idegek táplálkozásáért, a vörösvérselytek képződéséért és a fehérjeszerkezet kialakulásáért. Mivel ezeket a vitaminokat a test alig tudja tárolni, fontos a mindennapi bevitelük. A zsírmetabolizmusért felelős pantoténsav, valamint a fehérjék metabolizmusáért és a nukleinsavképződésért felelős folsav szintén megtalálható a tejben.

Fél liter tej elfogyaztása biztosítja
a napi A-vitamin bevitelének 16-20% -át 
a napi D-vitamin bevitelének 8% -át 
a napi Tiamin bevitelének 15-20% -át 
a napi Riboflavin bevitelének 60-75% -át 
a napi B6-vitamin bevitelének 17-21% -át 
a napi B12-vitamin bevitelének 67% -át 
30% -át a napipantoténsav betelének és
9% -át a napi folsav bevitelének

Laktóz

A szénhidrát-laktóz, amelyet glükóz (szőlőcukor) és galaktóz (nyálcukor) alkot, adja a tej éds ízét. A laktóz a bélben nagyon lassan szívódik fel, ezért hosszú távú energiát szolgáltat. A tejcukor javítja a kalcium felszívódását és felgyorsítja a kalcium beépülését a csontokba. Ezen felül pozitívan befolyásolja a bél immunvédelmét és serkenti az emésztést. Ha emésztési zavart tapasztal a tej fogyasztásakor, a tej-laktóz intolerancia (laktóz intolerancia) lehet az oka.

Fél liter tej 23,5 g szénhidrátot tartalmaz és napi szükségletnek 8% -át fedezi.

Tejfehérje

A tejfehérje könnyen emészthető, számos létfontosságú aminosavat tartalmaz és magas biológiai értékkel rendelkezik - ami azt jelenti, hogy az emberi test nagyon jól felhasználhatja a test saját fehérjéjéinek felépítéséhez. A tejfehérje nélkülözhetetlen a test számára az izom- és testtömeg, valamint az enzimek építőelemeként, mint a hormonok alapanyagaként, a vér szállítóeszközeként és az antitestek képződéséhez. Különösen a gyermekek és serdülők függnek a kiváló minőségű fehérjétől. Egy speciális genetikai hajlam miatt viszont egyeseknek allergiája lehet a tejfehérje-összetevőkre. 

A fél liter tej 17 g fehérjét tartalmaz, és a napi szükséglet 34% -át fedezi.

Tejzsír

A tejzsír különösen könnyen emészthető és egészséges, mivel viszonylag magas a rövid és közepes láncú zsírsavtartalma. A fogyasztás után 10-20 perccel a tejzsír kimutatható a vérben. Azonkívül hogy energiaszolgáltatóként müködik, a tejzsír különféle aromaanyagok és zsírban oldódó A, D, E és K vitaminok hordozója. A tej és a tejtermékek általában különböző zsírszintekben kaphatók. Három különböző címke van:

  • "Teljes tej" legalább 3,5% zsírtartalommal,
  • "félzsíros" vagy "alacsony zsírtartalmú" 1,5% és 1,8% közötti zsírtartalmú tej,
  • "sovány tej", legfeljebb 0,5% zsírtartalommal. 

A zsírtartalomtól függően fél liter tej 1,5–17,5 g zsírt tartalmaz, és a napi szükséglet 2–25% -át fedezi