Azösszetevők

nemzetközi

A Müllernél csak kiválasztott összetevőket használunk ... Ezt már tudjA? Nos, akkor lássuk, milyen jól tudja igazán! Próbálja ki az összetevők kvízét!

Összetevőink - a Müller-kvíz

ÍZLETESKAKAÓ

A kakaóval kapcsolatban a kakaóbabok érdekelnek- ki fedezte őket fel?

A. AZ AZTÉKOK B. A MAJÁK C. AZ INKÁK

Szent élvezet

A 14. század óta az aztékok a kakaófa szent magját egy kiadós ital alapanyagaként, továbbá feláldozasnál, sőtt fizetési eszközként is használták. A kakaót ma elsősorban Afrikában termesztik, és számos értékes összetevőt tartalmaz, például fehérjét, ásványi anyagokat és polifenolokat. A betakarítás után a kakaóbab erjesztésre és szárítása következik, mielőtt a csokoládé és más finomságok alapjául szolgálna.

Összetevőink - a Müller-kvíz

A FINOMVANÍLIA

A fűszerek királynője

Már az aztékok is kihasználták a vanília hízelgő aromáját, hogy tompítsák a kakaó keserűségét. Az orchideafajú vanília eredetileg Közép-Amerikából származik, és ma elsősorban az Indiai-óceán szigetein termesztik. A betakarítás után a vanília hüvelyben négy hetes bonyolult folyamaton megy keresztül, ami a magas ár egyik oka: A vanília a sáfrány után a világ második legdrágább fűszere.

Összetevőink - a Müller-kvíz

ROPOGÓSDIÓFÉLÉK

Ki töri a diót? Egy évben átlagosan hány diót eszik egy német?

A. 0,5 KLÓT B. 2,5 KLÓT C. 3.7 KLÓT

Kemény héj- ízletes belső

A dió nyilvánvalóan nem csak a mókusok szívét dobogtatja meg: Évente átlagosan 3,7 kilogramm finom mag van útnak indítva személyenként - természetesen a nagy része karácsonykor.

Összetevőink - a Müller-kvíz

EGZOTIKUSFAHÉJ

Történelmi fűszer

A fahéj az egyik legrégebbi ismert fűszer. Már Kr. E. 3000-ben Kínában felfedezték, hogy a fahéjfa külső és középső kéregének rétege szárítva és őrölve ízletes aromát hoz létre. Fontos viszont különbséget kell tenni a Ceylon és a Cassia fahéjak között, mivel az édes, enyhén pikáns aromájú Ceylon fahéjat magasabb minőségűnek tekintik.

Összetevőink - a Müller-kvíz

Felezsdítőkáve

Afrikai pezsdítő

Feltételezhetően a kávé származási országa Etiópia Kaffa régiója. A kávébab - növénytani szempontból - igazából nem bab, hanem a kávébokor cseresznyeszerű gyümölcsének magja. Körülbelül 40 különféle fajta létezik világszerte, de főként az Arabica és a Robusta fajtákat használják. A kávé íze szempontjából különösen fontos a pörkölés: a hőmérséklet és a pörkölés hossza meghatározza az aromát.

Összetevőink - a Müller-kvíz

Kiválóbúzadara

A legkiválóbb gabona

A búzadara a liszthez hasonlóan készül, azonban a malom úgy van beállítva, hogy nagyon finoman őrölje meg a gabonát. A búzadara mellett létezik zabból, árpából, kölesből vagy hajdumból készített dara is. A cseresznye szósszal készült Müller-Grieß pudinghoz a legfinomabbra őrölt kukoricadarát használunk, a többi pudingjainkhoz pedig búzadarából készülnek.

Összetevőink - a Müller-kvíz

ERŐTELJESRIZS

Milyen fajta rizs a legjobb a pudingkészítéshez?

A. BALILA RIZS B. BASMATI RIZS C. RIZOTTÓ RIZS

A hatalom szemcséje

A Müller Riso esetében elsősorban a Balila fajtájú Piemontese rövid szemű rizst használjuk - ez egy hagyományos, eredeti fajta. Ideális a rizs puding készítéséhez, mert főzés közben sok folyadékot felszív. A legjobb feltételek egy ízletes és kiváló minőségű rizs puding elkészítéséhez.

Összetevőink - a Müller-kvíz

Ropogósgabona

Melyik istenség adott nevet a gabonaféléknek (cereals)?

A. A ZAB ISTENNŐJE B. AZ ÁRPA ISTENE C. A MEZŐGAZDASÁG ISTENNŐJE

Isteni ropogás

A gabonafélék névadója a mezőgazdaság és takarmánynövények római istennője volt: Ceres. Tiszteletére a rómaiak ünnepséget tartottak, amelyet a mai betakarítási fesztivál elődének tartunk. Manapság a gabonafélék (cereals) fogalmát gyakran használják gabonatermékek és gabonafélék kifejezésként. Vitaminokat és ásványi anyagokat, magnéziumot, vasat és élelmi rostot tartalmaznak, és kedvezően befolyásolják a vércukorszint és koleszterin szintjét.

Összetevőink - a Müller-kvíz

GYÜMÖLCSÖSSOKSZÍNŰSÉG

Mennyi fajta gyümölcs létezik?

A. KB 20 000 B. KB 40 000 C. KB 60 000

Az alma az oka mindennek

Nem elég hogy az alma evése okozta Ádám és Éva kiűzését a paradicsomból, hanem azért is felelős, hogy világszerte több mint 40 000 különféle gyümölcsfajta található. Mivel önmagában az almának 20 000 változata létezik, így a gyümölcsfajták felét teszi ki.

Gratulálunk a ízletes pothoz! Profinak számítasz, ha az ízről van szó. Csak így tovább.

Mindenekútán pontot értél el. Egy hétköznapi kóstólóhoz elég jó!

Ha hiszed ha nem, csak pontot értél el. Ez valahol a nem ízletes és a meglehetősen rossz között van, amikor az ételről van szó. Próbáld újra!